kazik4x4, piszesz, że nie znasz liczb ale nie przeszkadza Ci to twierdzić, że dopłacamy 40 zł do każdej tony. No i ogólnie twierdzić, że dopłacamy do górnictwa. Ja w żadnym ze swoich postów nie powiedziałem jednoznacznie, że kopalnie odprowadzają mniej czy więcej podatków, czy my dopłacamy czy nie. Ja próbuje ciągnąć rozmowę w drugą stronę. Bo czemu np ja mam wierzyć temu co mówi TV? Czy posłowie jakiejś tam partii. Oni mówią jedno a w podanych artykułach ktoś przedstawia inne dane. To jak to jest?
Jak masz odwagę powiedzieć że dopłacamy do górnictwa to poprzyj to danymi, a nie populizmami. Być może dopłacamy ale jak widać są rozbieżności wśród ludzi którzy wiedzą o podatkach odprowadzanych przez kopalnie więcej (tak mi się wydaje niż Ty i ja).
No i jeszcze raz pytam jak to się ma do zachodnich czy innych inwestorów? Do hipermarketów i innych stref ekonomicznych ? Jak to się ma do informacji o odciążeniu górnictwa np w Australii w trudnych czasach? Albo ostatnia informacja o odciążeniu przemysłu naftowego przez rząd UK?
.
W roku 2014 śrenio w KW do wydobytej tony węgla trzeba było dopłacać 42zł, przy czym w listopadzie było to 66zł.
Podaję liczby z ogólnodostępnych źródeł, na podstawie dokumentów sporządzonych przez samą KW :!: :!: Więc nie mów mi że biorę z sufitu. Sama tylko KW (nie licząc JSW i KHW) na sprzedaży węgla straciła 1mld 140mln czyli żebyś sobie to ograniczony chłopcze wyobraził za te pieniądze można by postawić na placu 11400 (jedenaście tysięcy czterysta) sztuk fabrycznie nowych samochodów Octavia RS - masz gdzie taki kurwa wielki plac w okolicy?? Średnio 1,3 samochodu na godzinę, przez 365dni 24/7. Mówi Ci to coś?? Oczywiście nic, bo nie dociera... Wyobrażasz sobie plac szerokości 100m i długości 1,7km zastawiony lusterko w lusterko i zderzak w zderzak nowymi samochodami???
Wiesz dlaczego się boisz likwidacji kopalń?? Bo jesteś w pewnym sensie ograniczony, nie potrafisz się dostosować do nowej sytuacji, nie potrafisz zmienić mentalnego podejścia do pracy - ot, ja jestem górnik, ojciec narodu i nalezy mi się bo już dawno temu Gomółka powiedział a potem Gierek powtórzył, że węgiel jest naszym dobrem narodowym - jesteś skostniałym elementem który nawyki przejął po starszych kolegach którzy obalili komunę a pełnymi gębami żra z koryta.
A co cię ogranicza?? Mentalność - a to największe można powiedzieć kajdany jakie można mieć.
A może ty nie jesteś mentalnie ograniczony - wprost przeciwnie, jesteś bystry i w lot kapujesz, że takich przywilejów jak na kopalni to nigdzie mieć nie będziesz.
I podobnie jak reszta nie zgodzsz się na przejęcie przez podmiot prywatny bo się skończą przywileje...
Odciażenie branży górniczej w czasach kryzysu przez rząd Australii?? A co nasz rząd robi umarzając Wam ZUS i inne daniny publiczne? Oczywiście to sie nie liczy, bo za mało, bo nie dopłacił...
Węgiel jest strategiczny?? Może był strategiczny kiedyś, kiedy nie można był go w dużych ilościach kupowac taniej, teraz jest tak samo strategiczny jak knoty do lamp naftowych.
Ochodzimy od węgla - mamy gaz, pellet, palniki na zboża, energię odnawialną, domy są ocieplone a instalacje grzewcze są kilka razy bardziej ekonomiczne - wiec pogódź się z tym, że węgla nie będzie się sprzedawać tyle co kiedyś i nie będzie on dobrem powszechnie pożądanym.
Proponuję przekazać górnikom na własność ten cały holding i niech sami gospodarują.
przecież już im to zaproponowali to nie chcą ponieważ niema rządowych gwarancji że kopalnia będzie działa dłużej niż rok może półtora.
"- Ja też złożyłam taką propozycję obecnym tu przedstawicielom związków zawodowych. Skoro macie lepszy program, to weźcie to. Weźcie to, a ja wam w tym pomogę (…) Nie można w pewnym momencie tylko i wyłącznie mówić o tym, co trzeba zrobić, nie biorąc odpowiedzialności - oświadczyła."
"Przewodniczący śląsko-dąbrowskiej „S” Dominik Kolorz powiedział, że strona związkowa podawała podczas rozmów propozycje „bardzo głębokiej restrukturyzacji i bardzo głębokich programów naprawczych kopalń przeznaczonych do likwidacji”.
- Te propozycje nie zostały przez stronę rządową przyjęte, a te przedstawione przez rząd tak naprawdę nie dają żadnej gwarancji, że te kopalnie będą mogły funkcjonować więcej niż rok czy półtora roku. Biorąc pod uwagę to, że one funkcjonują w bardzo trudnych pod względem rynku pracy gminach czy miastach, na tę chwilę nie można było absolutnie zgodzić się na propozycję strony rządowej – oświadczył Kolorz."
oolsztyniak, z tych 31tys opłać leasing sprzętu, najem gabinetu bo są wymogi sanepidu- czyli gabinet -min 17m2, poczekalnia na 5 pacjentów, kibelek dla pacjentów i oddzielny dla personelu, pomieszczenie na rejestrację, pomieszcenie na dokumentację, pokój socjalny, opłać rejestratorkę, pielegniarkę, zapłać za badania podmiotom zewnętrznym, zapłać komuś że cię zastąpi jak chcesz urlop albo jesteś chory - bo nie masz tego w kontrakcie
przelicznik jest nie 2700 pacjentów tylko 1500
Piotrek nie odbieraj źle tego co piszę, ja się nie znam, widzę liczby i patrzę z perspektywy Kowalskiego i z takiej też perspektywy odpowiadam.
Powiem Ci tak, swego czasu mój lekarz rodzinny wynajmował pokoik w szpitalu, rejestracja była w holu, WC jest szpitalna dla petentów, WC dla personelu też jest szpitalna. Poczekalnia była na korytarzu, dokumenty były "za ścianą", socjal szpitalny.
Druga sprawa jeśli chodzi o leasingi, mój lekarz miał stetoskop, ciśnieniomierz, wagę, komputer, drukarkę i telefon, więcej na biurku nie widziałem a no i radio też miał.
Przelicznik wziąłem ze strony ministerstwa zdrowia a nie wyssałem sobie z palca.
Więc 30 tyś na opłatę tego to mało?
Ja nie chcę się kłócić co kto ma
Zamieszczone przez piotrek_gdy
ile razy twoja babcia jest u lekarza po recepty? 1raz? dwa razy w miesiącu?czy częściej?
Ani razu bo od nastu lat nie żyją dziadkowie od strony taty i od strony mamy.
Nawet jak żyli to lekarza odwiedzali prawie wcale, woleli się leczyć mlekiem z miodem i czosnkiem niż śmierdzącymi lekami, które w kółko wypisuje się te same na inne choroby.
Zamieszczone przez piotrek_gdy
badania - morfologia ok 50pln, ekg, rtg, i jakoś z tych mitycznych 31 tys maleje do ilu? 4-6tys.?
Ja chyba przez lekarza rodzinnego nigdy nie robiłem sobie specjalistycznych badań ... :roll:
Wracając - nie widziałem jeszcze w swoim życiu lekarza, który sam jedyny wynajmuje klinikę, jest tam tylko on, pielęgniarka i Pani w rejestracji a on wszystko sam utrzymuje.
U obecnego lekarza rodzinnego, do którego mam przyjemność chodzić jest "biuro" , jest on, obok kolejny, dwóch specjalistów, recepcja, poradnia dziecka zdrowego, poradnia dziecka chorego. Tak więc w jednym miejscu lekarzy jest chyba z 8 więc nie opłaca tego wszystkie sam biedny lekarz rodzinny.
Ja nie liczę cudzej kasy, ja liczę to co widzę. Dziwi mnie fakt, że skoro lekarze mają tak źle to dlaczego zgodzili się na podwyżkę tylko o 4 zł na pacjenta i więcej nie walczyli? Czy to nie jest biznes??
Wracając do górników
Zamieszczone przez gomar
1. Najważniejsze w tym wszystkim są pieniądze. Skoro mówisz: "wszyscy Polacy dopłacają do górnictwa" - to przedstaw dane. Pokaż, że się znasz i wiesz co mówisz. Nie powtarzaj tanich populizmów...
220 milionów złotych dopłacone do jednej z kopalń w zeszłym roku. Kto za to zapłacił? Duch święty czy skarb państwa? A skąd skarb państwa ma kasę? Rośnie na drzewach?
Zamieszczone przez gomar
1a. Od razu powiesz, że inne firmy też płacą podatek. Tak ale czy aż tyle? Tak ale czy np zachodni (albo ogólnie światowi) inwestorzy np na strefach ekonomicznych czy wszelkie hipermarkety też płacą tak jak należy czy może mają jakieś ulgi? Czy może obchodzą prawo?
Specjalna Strefa Ekonomiczna powstała właśnie po to aby rozwijać przemysł i infrastrukturę, żeby zachęcić inwestorów nałożono ulgi na podatek dochodowy ale VAT płacą. Markety mnie nie obchodzą bo ja do tego nie dokładam. Jeśli kopalnia generuje straty co miesiąc nie płaci VAT bo niby skąd jak nic nie zarobiła?
Zamieszczone przez gomar
2.Czy uważasz, że jak zamkną te kopalnie to naród będzie bogatszy? Może wybudują 23 (czy coś takiego) szpitale? Ja Ci powiem. Zubożeje Śląsk, zubożeje Małoposka i nie tylko, bo na kopalnie przyjeżdżają firmy z całej Polski...
Nie, tak nie uważam, wiem też, że te pieniądze nie będą przekazane na inny cel ale dlaczego w kółko trzeba dokładać do nich? Jakoś wszyscy krzyczeli o sadownikach że nie ma zbytu na owoce bo embargo - dostali odszkodowania a czy ktoś zapytał chłodnie, transport itd o to czy sobie poradzą? Nie, mieli to w nosie to dlaczego ja mam się teraz martwić o górników?
Kogo obchodzi to, że mam 120 samochodów ciężarowych z czego 60 to chłodnie? Kogo obchodzi, że płacę leasing, opłacam kierowcę a nie mam czego wozić bo przez durne zarządzanie zamknięto mi granice?
Zamieszczone przez gomar
3. Opluwacie górników. Tak zwykłych roboli. Hm ale na Boga czy to moja wina albo tego ryla z dołu, że przez tyle lat właściciel (państwo) dopuściło do takiej sytuacji? Zaczynałem prace w KW 1,5 roku temu. I już wtedy mówiło się, że jest źle... I co... Powstał plan godny ryla po zawodówce...
Nikt nikogo nie opluwa ale jak górnik mówi Zostawcie nasze 13-tki, zostawcie na 14-tki, zostawcie naszą wcześniejszą emeryturę, zostawcie naszą wysoką emeryturę a od siebie nic tylko protest :?: Jak się dzieje w przedsiębiorstwie źle to tnie się wypłaty a w górnictwie się drze ZOSTAWCIE
Zamieszczone przez gomar
populizmów
Zamieszczone przez gomar
populizmu
Zamieszczone przez gomar
a nie populizmów
Zamieszczone przez gomar
a nie populizmami
żeś się uczepił :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez JanuszSz
Co się uczepiłeś marketów,stref ekonomicznych,górnictwa w Australii i przemysłu naftowego w UK.
Szczególnie mocno obchodzą mnie te dwa ostatnie tematy.
Wątek jest o górnictwie i pazerności górników.
Nie może tak być,że kopalnia przynosi w roku 1 mld zł strat,a górnicy strajkują przy próbie jej zamknięcia.Czyli nadal wszyscy mają dokładać do nieopłacalnej produkcji?
Według mnie należy te wszystkie Holdingi,Kompanie itp.twory rozgonić na cztery wiatry i zorganizować od nowa.Bez sryliona związków zawodowych,rozdętej administracji itd.
100% racji , wezwali związki zawodowe na rozmowy - ile było osób?
Jest strata to zamykamy i tyle. Nie podoba się to czas się przebranżowić.
Zamieszczone przez Enriquez
Proponuję przekazać górnikom na własność ten cały holding i niech sami gospodarują.
Jak coś pójdzie nie tak, sami między sobą się wykończą.
Dokładnie to samo miałem napisać.
Przyszły związki zawodowe w imieniu górników ? Bardzo proszę, przekazujemy Wam kopalnie tak jak stoi za 1 zł - akcje podzielić na ilość zatrudnionych, każdy dostanie po tyle samo za free, niech wybiorą nowy zarząd, niech znajdą odbiorców, ustalają ceny, załatwiają całą administrację i media, prąd, woda, linie kredytowe w bankach itd. Ciekawe czy jak co miesiąc nie będzie wypłaty bo nic nie zarabiacie to jak długo kopalnia pociągnie?
Zamieszczone przez kazik4x4
W roku 2014 śrenio w KW do wydobytej tony węgla trzeba było dopłacać 42zł, przy czym w listopadzie było to 66zł.
To teraz niech każdy z górników pracujący w kopalni po wydobyciu tony wyjmie z kieszeni i z kolegami zrobi zrzutkę na stratę, którą ponieśli.
Jak poczują się "właścicielami przedsiębiorstwa" i w kółko będą dokładać to szybko posprzątają swoje manatki i uciekną gdzie pieprz rośnie.
Zamieszczone przez kazik4x4
Sama tylko KW (nie licząc JSW i KHW) na sprzedaży węgla straciła 1mld 140mln
to teraz trzeba to podzielić na ilość zatrudnionych osób i wyjdzie ile każdy po roku pracy na kopalni dołoży do swojej wypłaty. :idea:
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
oolsztyniak, zrozum, że on musi zapałacic za wszystkie badania które zleca z tych pieniędzy
to tak jak ty prowadząc firmę budowlaną wygrywasz przetarg na 1km autostrady dajmy na to - wartości 10mnl złotych
czy to znaczy, że ty osobiście zarobiłeś te 10 mln? - chyba nie
mówimy nie o NZOZach czy SPZOZach tylko o gabinetach lekarzy pozrozumienia zielonogórskiego (normalnych firmach ) a nie o czymś co jest dofinansowywane z budżetu gminy/miasta
uważasz, że każdy lekarz który pracuje np w olsztynie czy warszawie albo gdańsku w przychodni "rejonowej" - POZ zarabia te 30tys? :wink:
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Kazik (Staszewski) już kiedyś śpiewał:
...
Cale życie tyrał w hucie a do huty dokładali
Cala jego ciężka praca, wszystko było chuja warte
Gdyby leżał cale życie, mniejszą czyniłby on stratę
...
Dlaczego nie warto współczuć górnikom Kompanii Węglowej? Protestują, choć żyją w matriksie, o którym przeciętny polski pracownik mógłby tylko pomarzyć. 14 pensji, choć rok ma tylko 12, gwarancja zatrudnienia do 2020 roku, pensje niemal dwukrotnie wyższe niż przeciętne, emerytura 10 lat wcześniej niż reszta zwykłych Polaków. A im ciągle mało.
Nie wiem co napisać żeby się nie wkur@%ć.
Pie#$%*&ny komunistyczny skansen.
Jeszcze trochę i nie będzie trzeba służb aby ich usuwać z torów i ulic bo może wreszcie zwykli ludzie się wkurwią i im najebią, i posprzątają to cholerstwo.
Nawet gdy było już wiadomo, że za 2013 rok KW poniesie miliardową stratę, górnicy wciąż domagali się wypłaty nagród i to nie rozłożonych na raty, ale w pełnej kwocie. Miałem wrażenie, że gotowi są zadusić firmę, ale tego nie odpuszczą – mówi jeden z byłych menedżerów spółki.
W lutym po dramatycznych negocjacjach górnicy zgodzili się zawiesić wypłaty czternastek w dziale administracji na trzy lata, ale zamieniając tę niedogodność na gwarancję zatrudnienia do 2020 roku. I w tym przypadku górnik bankrutującej kopalni wychodzi lepiej niż przeciętnie zarabiający Polak. Żadna w Polsce firma nie gwarantuje zatrudnienia na co najmniej 6 lat.
Darmowy węgiel
Ale to jeszcze nic przy innej górniczej tradycji, jaką jest deputat węglowy. 8 ton darmowego węgla należy się każdemu pracownikowi. A 2,5- 3 tony nawet emerytowanym pracownikom kopalni. Co ciekawe, emerytowani górnicy żyją całkiem długo i jest ich więcej (166 tys. osób) niż aktualnie zatrudnionych pracowników – 55 tys. Przy czym darmowy węgiel nie jest zasiłkiem socjalnym i należy się nawet tym, którzy mieszkania i domy mają podłączone do miejskich sieci ciepłowniczych. Oni odbierają równowartość w gotówce - ok. 570 zł za każda należną tonę.
Rachunek dla dobrodzieja przekracza 500 mln złotych rocznie ( 266 mln węgiel dla emerytów i 280 mln dla pracowników) Żadna firma w Polsce tyle nie rozdaje. Ale kiedy KW odebrała jedna tonę z przydziału emerytów, podniósł się krzyk jakby skazywano ich na głodówkę.
System nalicza górnikom świadczenia tak jakby odkładali składki. – W efekcie, jak wyliczyliśmy, ta uprzywilejowana grupa zawodowa otrzymuje z systemu nawet trzy razy więcej niż do niego wnosi. Ponieważ wszyscy jedziemy na jednym wózku, w jednym ZUS, to w pewnym sensie górnicy pomniejszają emerytury miastowych – kwituje Mordasewicz.
Czy to jest normalne? Prawie jak politycy ... :roll:
Ciekawe kiedy tamci zaczną strajkować ...
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
z calym szacunkiem dla jednych i drugich. Tez mi sie pewne rzeczy nie podobaja ale jakby nie patrzec tylko gornicy/pielegniarki/matki dzieci niepelnosprawnych maja jaja zeby zrobic rozpierd...che i walczyc o swoje. A reszta gadka szmatka ze be ze fuj. Domgajcie sie tez o swoje i idzcie krzyczec razem z nimi. Walnijcie postulaty i po sprawie.
Pewnie zaraz sie doczepia pewne osoby ze nie mam prawa glosu bo nie mieszkam w PL. To tylko i wylacznie zasluga tego ze gdzie indziej moge zyc na przyzwoitym poziomie nie krzyczac i stojac teraz gdzies w W-Wie. Jesli sytuacja w PL sie poprawi na tyle ze bede mial to samo co mam teraz to pakuje sie i wracam nawet dzisiaj.
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Domgajcie sie tez o swoje i idzcie krzyczec razem z nimi. Walnijcie postulaty i po sprawie.
No ale my (większość) wiemy, że nie mamy moralnego prawa do tego żeby żądać, aby ktoś dopłacał nam za to, że my CHCEMY gdzieś pracować, nawet jeśli ta praca przynosi straty...
Nam nie chodzi o to, żeby ktoś nam coś dał. My chcemy, żeby nikt nie żądał od nas, abyśmy coś dali jemu!
I szczerze życzę, żeby kiedyś protestujący zatrzymali pociąg, którym kibole jadą na "ustawkę". Wku.wią się ci drudzy i nauczą bandę protestujących szacunku do czyichś pieniędzy i czasu
Agamek12, dlatego tez mowie ze z pewnymi rzeczami tak jak i reszta sie nie zgadzam. Chodzi mi o sam fakt (posiadania jaj) i jesli nawet wiedza ze sa na przegranej pozycji staraja sie cos zmienic. A to czy sie uda czy nie to inna sprawa. Zastanawia mnie jedno czy oni maja placone za te dni ktore spedzaja pod chmurka ??
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Chodzi mi o sam fakt (posiadania jaj) i jesli nawet wiedza ze sa na przegranej pozycji staraja sie cos zmienic.
To nie jest kwestia "posiadania jaj".
To jest zwykła łobuzerka z syrenami, palonymi oponami i blokadą funkcjonowania ciężko pracujących ludzi okradająca społeczeństwo z ich pieniędzy.
Coraz mniej szacunku mam dla TYCH górników (tzn. łobuzerki)...
Agamek12, dlatego tez mowie ze z pewnymi rzeczami tak jak i reszta sie nie zgadzam. Chodzi mi o sam fakt (posiadania jaj) i jesli nawet wiedza ze sa na przegranej pozycji staraja sie cos zmienic.
To jest świadectwo posiadania jaj??
Stary to nie jest świadectow posiadania jaj, tylko to jest dowód na bycie zwykłym sterczącym chujem który ma chęć ruchania wszystkich dookoła i żarcia pełnym ryjem z koryta o które samemu się nie dba i ma się pretensje że inny nie dosypuje...
Jaja to by miał rysiek ze zdziśkiem jakby stanęli i powiedzieli: no tak, mietek i wacek won, bo wy się opierd#$$lacie, włodek tez poszedł bo nie potrzeba nam etatu człowieka który jeździ z nami windą i guzik wciska - sami sobie wciśniemy... itp.
Idioci nie wiedzą że przez cięcia zarobków, nieuzasadnionych przywilejów, przerostu zatrudnienia lepiej uratować 3000 miejusc pracy niż stracić 5000... Klapki na oczach i pełne koryto, bo jak mi nie nasypią to pójdę na Warszawę.
Komentarz